2014. február 27., csütörtök

BÖGRÉS MÁKOS SÜTEMÉNY MEGGYEL

mákos bögrés sütemény meggyel

Szerintem ez a világ legegyszerűbben és leggyorsabban elkészíthető sütije. Anyukám a nagy mestere a bögrés sütemények készítésének, ez a recept is tőle származik.
Pontosan 25 perc alatt tettem az asztalra. Ugye ez mindenki idejébe belefér.
Köszi anya a receptet :)

Hozzávalók

1 bögre darált mák
1 bögre liszt
1 bögre cukor (nálam 3/4 volt)
1 bögre magozott meggy
1 tojás
1 bögre tej (nálam 3/4 és 1/4 bögre olaj volt)
1 t.k. fahéj
1/2 csomag sütőpor
1/2 citrom reszelt héja


 Elkészítés

Fogjunk egy bögrét, az enyém 2,5 dl-es volt. 
Vegyünk elő egy nagyobb tálat és egy kisebb tepsit és a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A bögrével mérjük ki a száraz hozzávalókat és borítsuk egy nagy tálba. Ízesítsük fahéjjal és reszelt citromhéjjal és keverjük el benne a sütőport is. 
Üssük rá a tojást és öntsük rá a tejet és olajat.
Elvileg nem kell bele zsiradék, de én ragaszkodom az olajhoz, mert szerintem sokkal szaftosabb lesz tőle a sütemény. 
Egy fakanállal keverjük össze az egészet.
A meggyet csepegtessük le, kevés liszttel hintsük meg és keverjük a masszába.
A tepsit kenjük ki vajjal és lisztezzük, borítsuk bele a masszát és 180 fokon hőlégkeveréssel tűpróbáig süssük. Nem egészen 20 perc alatt megsült. 
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy pont egy számmal nagyobb tepsiben sütöttem, mint kellett volna, azért ilyen laposak. Nyilván, ha vastagabb, tovább kell sütni.



2014. február 21., péntek

SPAGETTI PARADICSOMOS HÚSGOMBÓCCAL



Az egyik nagy kedvence a  lányomnak ez a húsgombócos tészta. Darált hús mindig akad a mélyhűtőben, paradicsomkonzerv a kamrában, így bármikor összedobhatom.

Hozzávalók


1 cs. spagetti
0,5 l sűrített paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
1 t.k. szárított bazsalikom
1 ág friss rozmaring
2 babérlevél
1/2 k.k. szárított kakukkfű
1/2 t.k. oregánó
1/2 k.k. bors
3 gerezd fokhagyma
1,5 t.k. nádcukor


1/2 kg darált hús (sertés-marha vegyes)
1 kisebb vöröshagyma( nagyon apróra vágva)
2 gerezd fokhagyma (reszelve)
1 t.k. bazsalikom
1/2 csokor petrezselyem
1 k.k. Cayenne bors
1/2 t.k. oregánó
só, bors

Kevés olíva



Elkészítés

A húsgombóc hozzávalóit gyúrjuk össze és nedves kézzel készítsünk apró kis golyókat az elkészült masszából.
A szószhoz aprítsuk fel a hagymát és 1-2 kanál olíván dinszteljük meg. A szárított fűszerek felét zúdítsuk a hagyma mellé az olajba és a cukrot is. Kis lángon óvatosan kevergessük, majd amikor üveges a hagyma öntsük fel a paradicsomlével. Reszeljük bele a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, öntsük fel 1,5 dl vízzel és főzzük addig, amíg szépen visszasűrűsödik.
A húsgombócokat süssük készre kevés olíván.
A kisült gombócokat tegyük az elkészült mártásba és forraljuk össze.
A spagettit sós, forrásban lévő vízben  főzzük ki, szűrjük le, ha elkészült.
halmozzuk a tésztát egy tányérra, bőséggel szedjünk rá az elkészült paradicsomos gombócokból, szórjuk meg friss fűszerekkel.





2014. február 6., csütörtök

KARAMELLKRÉMMEL TÖLTÖTT FÁNKOCSKÁK



Ezek a fánkok most nem lettek annyira szépek, viszont nagyon finomak :) A recept teljesen jó, ezer éve ezt használom, csak nem volt most elég időm és türelmem tökéletesekre készíteni. Mindezek ellenére gyorsan fogyott. 
Szeretem az égetett tésztát, mert millió forma és ízvariáció készíthető belőle.

Hozzávalók

2 dl víz
20 dkg vaj
20 dkg liszt
1 csipet só
1 e.k. cukor
5 tojás

8 dl tej
1 csomag Házi krémes por
3 evőkanál cukor
1 evőkanál víz
1 dl tejszín


Elkészítés

A vizet és a vajat tegyük egy lábasba és melegítsük addig, amíg a vaj felolvad. Adjuk hozzá a lisztet, sót, cukrot és kevergessük kis lángon. Amikor egy gombócot kapunk, ami elválik az edény falától, vegyük le a tűzről.
Hagyjuk kissé lehűlni, majd a tojásokat egyenként keverjük el benne. Van amikor elég 4 tojás, most 5 darabot vett fel a tészta. Egy sűrű, de kissé folyós masszát kell kapjunk.
Tegyük egy vastag csillagcsöves habzsákba és nyomjunk kis halmokat belőle egy sütőpapírral bélelt lemezre.
180 fokon süssük 15 percig, amíg színt kap, majd vegyük le 150 fokra a hőmérsékletet és még 20 percig süssük. Akkor van kész, ha a fánkok alját megkopogtatva kongó hangot hallunk.
Hűtsük ki teljesen a fánkokat.
A krémet most nagyon egyszerűen megoldottam. Vettem Házi krémes port, amit a 8 dl. tejjel elkevertem, de annyi csavart tettem bele, hogy 3 e.k. cukrot megkaramellizáltam, felöntöttem tejszínnel és ezt is a krémhez kevertem.
A krémet is hűtsük ki, majd tegyük habzsákba.
Vágjuk le a fánkok tetejét, töltsük meg a krémmel, tegyük vissza a kalapjukat és már fogyaszthatjuk is. A hűtőben összeérve még finomabb.



2014. január 30., csütörtök

KÁPOSZTÁS CSIGA


Jó barátomat a fagyasztott leveles tésztát hívtam segítségül ehhez a finom csigabigához. Borsos, pirított káposztával töltöttem. Nagyon finom lett :) 
Nagyon gyorsan elkészül főleg, ha a káposztát előre megdinszteljük. Érdemes nagy adag káposztát csinálni és egy zacskóban csodásan eláll a mélyhűtőben.

Hozzávalók

1 csomag fagyasztott leveles tészta 50 dkg
1/2 fej közepes káposzta
1 t.k. bors
1,5 t.k. só
1 t.k. cukor
1 t.k. őrölt kömény
kevés étolaj
1 tojás a lekenéshez


Elkészítés

A tésztát engedjük ki.
A káposztát reszeljük le. Én már nagyon régen nem reszelem, hanem egyszerűen az aprítógépbe teszem és 2 másodperc alatt kész az apró, konyhakész káposzta.
Kevés olajat hevítsünk fel a cukorral. Zúdítsuk rá a káposztát, fűszerezzük és néha megkevergetve hagyjuk szép barnára megdinsztelődni.
A felengedett tésztát vágjuk ketté és nyújtsuk vékony téglaalapokká őket.
Kenjük meg a káposztával, szorosan tekerjük fel, kenjük le a felvert tojással és vágjuk 1-1,5 cm vastag karikákra. 
A karikákat fektessük sütőpapírral fedett tepsire. 
A sütőt melegítsük elő 180 fokra és süssük aranysárgára. 20-25 perc.
Nekem 24 közepes nagyságú csigám lett ebből a mennyiségből.






2014. január 27., hétfő

SOK MAGOS, CÉKLÁS CSAVARTKENYÉR

csavart kenyér

Egyszerűen elkészíthető ez a kenyérke, ami nagyon finom és látványos is. A céklát nem akartam túladagolni, ezért sülés közben alaposan elveszítette a gyönyörű rózsaszín színét és sárga lett.  Persze, aki nem látta nyersen, annak ez a sárga szín is nagy élmény volt. A sok magtól pedig nagyon ízes lett. Mondanom sem kell, hogy még melegében elfogyott.

Hozzávalók

40 dkg liszt (fele sima, a másik fele világos rozsliszt)
2 e.k. burgonyapehely
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos víz
1 púpos t.k. só
1 k.k. cukor
3 e.k. céklalé
5 dkg magkeverék


Elkészítés


A langyos, cukros vízben futtassuk fel az élesztőt.
A lisztet borítsuk egy nagy tálba.
A céklát centrifugázzuk ki.
A felfuttatott élesztőt öntsük a lisztre. Adjuk hozzá a sót, a burgonyapelyhet és  dolgozzuk össze. Vegyük ketté. Az egyik felét dolgozzuk ki ruganyos tésztának, a másikat szintén, csak adjuk hozzá a céklalevet.
Fedjük le és hagyjuk a duplájára kelni.
Hintsük meg a magvakkal a deszkát és gyúrjuk át rajta a tésztákat.
Sodorjunk belőlük két hosszú csíkot és sodorjuk össze. Majd az egészen is tekerjünk egyet.
Kenjük le vízzel és gazdagon szórjuk meg a magokkal.
220 fokos előmelegített sütőben, melynek az aljába tettünk egy vízzel teli tálat, süssük ropogósra.
A sütőből kivéve spricceljük le vízzel.






2014. január 25., szombat

KAKAÓS KÓKUSZOS CSIGA

kakaós-kókuszos csiga

Nagyon egyszerűn elkészíthető és mindenki szívesen rájár. Egyik nap készítettem kakaós csigát, ami hihetetlen gyorsan elfogyott, aztán gondoltam, hogy a következő adagot feldobom valamivel. A kókusz remek választás volt, nekem jobban ízlett, mint a sima kakaós.

Hozzávalók

40 dkg liszt
2 evőkanál cukor
2 dkg élesztő
1,2 dl tej
1 tojássárgája
8 dkg vaj

4 evőkanál jó minőségű kakaó
cukor ízlés szerint
4 evőkanál kókuszreszelék
6 dkg vaj


Elkészítés

Az élesztőt futtassuk fel langyos tejben, kevés  cukor segítségével.
A vajat olvasszuk meg.
A lisztet szitáljuk egy nagy tálba. Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, tojássárgáját, cukrot, az 1 csipet sót és az olvasztott vajat. Gyúrjunk belőle rugalmas tésztát. Fedjük le és hagyjuk a duplájára kelni a konyhában.
A megkelt tésztát lazán gyúrjuk át és vegyük kétfelé, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Nyújtsuk 2-3 mm vastagságú téglaalappá .
A kakaót keverjük el annyi cukorral, hogy szeressük.
A kókuszreszeléket is keverjük el kevés cukorral.
A vajat olvasszuk meg.
A kinyújtott tésztákat kenjük meg vastagon az olvasztott vajjal, majd szórjuk rá egyenletesen a cukrozott kakaót, végül pedig a cukrozott kókuszt.
Óvatosan tekerjük fel, kicsit ki fog jönni a töltelékből tekerés közben, de ezzel nem kell foglalkozni.
 tekercsből vágjunk 1.5 cm vastag korongokat és sütőpapírral letakart tepsire rakosgassuk.
A végén szórjuk meg a maradék kókusszal és 180 fokra előmelegített hőlégkeveréses sütőben süssük meg. Olyan 10-15 perc alatt kész. persze ez sütőfüggő. Nem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad.
Sütés után szitáljunk rá porcukrot.

Jó étvágyat kívánok :)

kakaós-kókuszos csiga

2014. január 23., csütörtök

FOCACCIA DI RECCO (ropogós, sajtos lepény)



Ez egy olasz ropogtatni való, szigorúan sajtimádóknak :) Nagyon egyszerű elkészíteni, annyi titka van, hogy jó minőségű sajtokat kell használni hozzá.
A szinte rétestészta vékonyságú ropogós tészta közt nyúlós sajtocska bújik meg. Igazi sikert  arathatunk vele egy borozgatós nyárestén.
Az eredeti recept itt található remek fázisfotókkal. Sajnos magyar oldalon nem találtam hozzá leírást.

Hozzávalók

50 dkg liszt
2,5 dl víz
0,5 dl olívaolaj
1 csapott evőkanál só
sajtok
friss rozmaring


Elkészítés

A lisztet a vízzel, olajjal és sóval nagyon alaposan kidagasztjuk. Én picivel több olajat tettem hozzá és úgy volt igazán rugalmas a tésztám.
A kigyúrt tésztából gombócot formálunk és lefóliázzuk, majd 1 órát állni hagyjuk szobahőmérsékleten.
Amikor kipihente a tészta a fáradalmait, vegyük 6 részre. Nekem 3 pizza nagyságú lepénykém lett, de olyan formára és nagyságúra nyújtható, amilyenre csak szeretnénk.
Minden gombócot egy szilikonlapon szép vékonykára nyújtunk. Kézben is megforgathatjuk, hogy segítsük a vékonyra nyújtást.
A pizzaformát béleljük ki a tésztával, majd morzsoljunk rá különböző sajtokat. A sajtokat nagy darabokban tegyük a tésztára, nem baj, ha hepehupás a felszíne.  A másik gombócot is nyújtsuk ki és fedjük le vele a sajtokat. A széleit csipkedjük össze, a tetejét szurkáljuk meg, majd kenjük meg olívával és mehet a legalább 200 fokos sütőbe. 6-8 perc alatt elkészül.
Az egyiket simán készítettem, a másodiknak a tetejét megszórtam friss rozmaringgal, a  harmadikat pedig úgy készítettem, hogy a sajtot szórtam meg rozmaringgal.
Nekem a rozmaringos változatok ízlettek a legjobban, friss paradicsommal valami mennyei rágcsa volt.



2014. január 21., kedd

KIVIKRÉMMEL TÖLTÖTT PALACSINTA


Készítettem egy nagyon finom kivikrémet. A receptet itt olvashatjátok el. Magában is szépen fogyogatott, de azért jutott a palacsintákba is.
Elkészítettem a palacsintatésztát, elkezdtem sütögetni, aztán megint nem bírtam magammal és csavartam egyet a dolgon.
Leírom az alapreceptet, amiből majd 50 palacsinta kijön. Mennyiségtől függően felezni vagy harmadolni kell.

Hozzávalók

1 kg liszt
1 l. tej
1-1,5 l. ásványvíz
3 egész tojás
1/2 k.k só
1 cs. vaníliás cukor
1 öntet étolaj

1 e.k. kakaó
1-2 kivi



Elkészítés

A palacsinta hozzávalóit keverjük ki csomómentesre. Néha előfordul, hogy sűrű lesz, akkor ásványvízzel hígítsuk.
Süssük meg a palacsintákat a szokásos módon, majd töltsük meg a kivikrémmel.
Amennyiben a képen látható elmebeteg ötletemet szeretnétek megvalósítani, akkor 1 evőkanál kakaót el kell keverni a tésztában.
Szükség lesz egy nagyon jó minőségű tapadásmentes palacsintasütőre, mert a kivi miatt leragadhat a tészta.
A kivit vágjuk vékony karikákra. A hajszálvékony nem jó, mert szétesik sütés közben, a vastag megint nem jó.
Öntsük szét a tésztát a serpenyőben és egy csíkba helyezzük el a szeleteket. Alaposan süssük meg az első oldalát a palacsintának, majd fordítsuk meg.
A kivis oldalát csak nagyon rövid ideig süssük, majd óvatosan csúsztassuk egy tányérra.
Töltsük meg kivikrémmel, majd úgy tekerjük fel, hogy a gyümölcsös csík legyen a teteje.
Eperszósszal tálaljuk, vagy bármi édes szósszal.