2014. január 27., hétfő

SOK MAGOS, CÉKLÁS CSAVARTKENYÉR

csavart kenyér

Egyszerűen elkészíthető ez a kenyérke, ami nagyon finom és látványos is. A céklát nem akartam túladagolni, ezért sülés közben alaposan elveszítette a gyönyörű rózsaszín színét és sárga lett.  Persze, aki nem látta nyersen, annak ez a sárga szín is nagy élmény volt. A sok magtól pedig nagyon ízes lett. Mondanom sem kell, hogy még melegében elfogyott.

Hozzávalók

40 dkg liszt (fele sima, a másik fele világos rozsliszt)
2 e.k. burgonyapehely
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos víz
1 púpos t.k. só
1 k.k. cukor
3 e.k. céklalé
5 dkg magkeverék


Elkészítés


A langyos, cukros vízben futtassuk fel az élesztőt.
A lisztet borítsuk egy nagy tálba.
A céklát centrifugázzuk ki.
A felfuttatott élesztőt öntsük a lisztre. Adjuk hozzá a sót, a burgonyapelyhet és  dolgozzuk össze. Vegyük ketté. Az egyik felét dolgozzuk ki ruganyos tésztának, a másikat szintén, csak adjuk hozzá a céklalevet.
Fedjük le és hagyjuk a duplájára kelni.
Hintsük meg a magvakkal a deszkát és gyúrjuk át rajta a tésztákat.
Sodorjunk belőlük két hosszú csíkot és sodorjuk össze. Majd az egészen is tekerjünk egyet.
Kenjük le vízzel és gazdagon szórjuk meg a magokkal.
220 fokos előmelegített sütőben, melynek az aljába tettünk egy vízzel teli tálat, süssük ropogósra.
A sütőből kivéve spricceljük le vízzel.






2 megjegyzés: