Túróval töltött kelt rózsa |
Ez egy nagyon finom kelt tésztából készült sütemény. A formázást még régebben találtam itt, de első próbálkozásra nem sikerült, mert szétnyíltak sütés közben. Nem adtam fel, ezért kitaláltam a már régebben készített almarózsa mintájára, hogy muffin formában fogom megsütni és akkor szépen megtartja a formáját. Így is lett, igaz így kénytelen volt felfelé növekedni a tészta és nem szétterülni, de látványos lett és igen ízletes.
Hozzávalók
Tészta
40 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 tojássárgája
3 e.k. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
8 dkg vaj v. margarin
Töltelék
30 dkg túró
4 e.k. vaníliás cukor
2 e.k. tejföl
1,5 e.k. búzadara
1 t.k. vaníliapaszta
1 marék magozott meggy
Vaj a lekenéshez
porcukor és színes szórócukor a tálaláshoz
Elkészítés
Az élesztőt morzsoljuk a langyos tejbe, adjunk hozzá 1 t.k. cukrot és futtassuk fel.
A vajat olvasszuk fel.
A lisztet tegyük egy nagy tálba.
A liszthez adjuk hozzá a citrom lereszelt héját, a cukrot, a csipet sót, a felfuttatott élesztőt, az 1 tojássárgáját és az olvasztott vajat.
Alaposan dolgozzuk ki a tésztát, majd fóliázzuk le.
Én akkor tudok a legjobban a tésztával dolgozni, ha 1 napra a hűtőbe teszem és otthagyom megkelni. Amennyiben sietünk és erre nincs mód, hagyományos módon hagyjuk a duplájára kelni.
A túrót törjük szét egy villa segítségévei, majd keverjük hozzá az ízesítőket. Keverjük simára. Tejfölből csak annyit tegyünk, hogy kenhető, sűrű krémet kapjunk.
A megkelt tésztát nyújtsuk vékonyra, majd szaggassunk ki belőle 10-12 centi átmérőjű köröket.
A köröket vágjuk be 6 egyenlő részre, ahogy a fenti képen látjuk. A közepébe tegyünk egy kanálka tölteléket és minden második szirmot csípjünk össze, majd a következő szirmok jönnek.
Helyezzük muffin formákba, a túró közepére helyezzünk egy szem meggyet, kenjük le a tészta tetejét olvasztott vajjal.
Helyezzük előre melegített 180 fokos sütőbe és süssük szép aranybarnára.
Aki ügyes, próbálja meg forma nélkül sütni, akkor jóval laposabb rózsákat kapunk, csak nekem mindig szétnyíltak úgy.
Porcukorral hintsük meg tálalás előtt.
Tészta
40 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 tojássárgája
3 e.k. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
8 dkg vaj v. margarin
Töltelék
30 dkg túró
4 e.k. vaníliás cukor
2 e.k. tejföl
1,5 e.k. búzadara
1 t.k. vaníliapaszta
1 marék magozott meggy
Vaj a lekenéshez
porcukor és színes szórócukor a tálaláshoz
Elkészítés
Az élesztőt morzsoljuk a langyos tejbe, adjunk hozzá 1 t.k. cukrot és futtassuk fel.
A vajat olvasszuk fel.
A lisztet tegyük egy nagy tálba.
A liszthez adjuk hozzá a citrom lereszelt héját, a cukrot, a csipet sót, a felfuttatott élesztőt, az 1 tojássárgáját és az olvasztott vajat.
Alaposan dolgozzuk ki a tésztát, majd fóliázzuk le.
Én akkor tudok a legjobban a tésztával dolgozni, ha 1 napra a hűtőbe teszem és otthagyom megkelni. Amennyiben sietünk és erre nincs mód, hagyományos módon hagyjuk a duplájára kelni.
A túrót törjük szét egy villa segítségévei, majd keverjük hozzá az ízesítőket. Keverjük simára. Tejfölből csak annyit tegyünk, hogy kenhető, sűrű krémet kapjunk.
A megkelt tésztát nyújtsuk vékonyra, majd szaggassunk ki belőle 10-12 centi átmérőjű köröket.
A köröket vágjuk be 6 egyenlő részre, ahogy a fenti képen látjuk. A közepébe tegyünk egy kanálka tölteléket és minden második szirmot csípjünk össze, majd a következő szirmok jönnek.
Helyezzük muffin formákba, a túró közepére helyezzünk egy szem meggyet, kenjük le a tészta tetejét olvasztott vajjal.
Helyezzük előre melegített 180 fokos sütőbe és süssük szép aranybarnára.
Aki ügyes, próbálja meg forma nélkül sütni, akkor jóval laposabb rózsákat kapunk, csak nekem mindig szétnyíltak úgy.
Porcukorral hintsük meg tálalás előtt.
Fb-ról jöttem ide, s csak néztem, Janka ugyan, de a blog neve nem stimmel:-) Szóval másik blog. Jó a neve, jó a cél, jönni fogok:-) Pont én ne?
VálaszTörlésGyönyörűek ezek a rózsák! Egyszer majd én is eljátszadozok velük...
Jajjj, de jóóóó, hogy megtaláltál Gerdi!!!!!!
TörlésNem nagyon reklámozom még, mert alig van bejegyzésem. Örülök, ha tetszik a koncepció :)
Ez szép is, meg finom is! Tapasztalatból mondom, mert én is hasonló recept alapján készítem.
VálaszTörlésIgen, elolvastam közben a te receptedet is. Te okosabb voltál, mert egyből muffin formában sütötted. Ahonnan én lestem el ezt a receptet ott nem írta, és az első sütésnél szétterült az összes :(
Törlés