2014. július 19., szombat

PÖTTYÖS PISKÓTATEKERCS MEGGYES TÚRÓVAL MEGTÖLTVE

pöttyös piskótatekercs

Macaront szerettem volna készíteni, ezért 5 tojást elkezdtem szétválasztani, de az utolsó sárgája úgy döntött, hogy a már elkülönített fehérjék között landol, így újra kellett gondolnom a dolgot, mert kidobni nem akartam a felütött tojásokat.
Hirtelen a piskótatekercs ugrott be, csak csavartam egyet  rajta. Rengeteg mintás piskótát láttam már, így megszületett az én mintásom is :)

Hozzávalók

5 tojás
5 e.k. liszt
5 e.k. cukor
5 e.k. víz
1 csipet szódabikarbóna
1 csepp ételfesték, vagy természetes színezék

20 dkg tehéntúró
1/2 üveg meggydzsem
1 e.k. tejföl
1/2 citrom reszelt héja
3-4 e.k. cukor


Elkészítés

A tojásokat fehéredésig vertem a cukorral és a vízzel. Amikor eltűnnek a nagyobb légbuborékok, szinte fehér és legalább háromszorosa az eredeti mennyiségnek, akkor jó. (megjegyzem, én a lusta háziasszony kategória vagyok, ezért nem szoktam szétválasztani a tojásokat a piskótához, de aki fél ettől a módszertől, az készítse el hagyományosan)
A lisztet keverjük el a szódabikarbónával és szitáljuk a tojáshoz. Óvatosan egy spatula segítségével keverjük el.
Picike masszát vegyünk ki, amihez adjunk 1 csepp festéket, kakaót, céklaport......, keverjük el.


Sütőpapírt terítsünk a tepsire. 
A színes piskótát tegyük habzsákba és nyomkodjunk nekünk tetsző mintákat rá. Én a legegyszerűbbet választottam a pettyeket.
Tegyük 160 fokra előmelegített sütőbe és süssük 3-4 percig, amíg egy kissé megbőrösödik, ekkor már nem fog elmaszatolódni, amikor ráöntjük a piskótamasszát.
Vegyük ki a sütőből és egyenletesen terítsük el rajta a maradék masszát.
Tegyük vissza  a 160 fokos sütőbe és k.b. 15-20 perc alatt süssük készre.
 Én mindig megnyomkodom a tetejét, a rugalmasságából tudom megállapítani, hogy átsült-e.
A túrót törjük össze és a tejföllel, cukorral és a reszelt citromhéjjal keverjük ki.
A megsült piskótát borítsuk egy lisztezett konyharuhára és még melegen húzzuk le a papírt róla, majd tekerjük fel a konyharuha segítségével és hagyjuk kihűlni.
Tekerjük le a kihűlt tekercset, kenjük rá a túrót, majd a darabos meggydzsemet és tekerjük fel. 
Érdemes lefóliázni és a hűtőben hagyni 1-2 órát, hogy összeérjen, szeletelni is könnyebb lesz.



2014. május 19., hétfő

TÚRÓS KOLBÁSZOS HÁROMSZÖGEK


Régi barátom a leveles tészta megint nagy szolgálatot tett. Ez most nem mélyhűtött volt, hanem előre kinyújtott előhűtött, így még kinyújtani sem kellett.
A töltelék nagyon finomra sikeredett, az apró kis kolbászdarabkák és a snidling igazi élménnyé tették.

Hozzávalók

1 csomag előhűtött, kinyújtott leveles tészta
15 dkg tehéntúró
2 evőkanál tejföl
6-7 dkg házi füstölt kolbász
1 csokor snidling
1 szál újhagyma
1 k.k. só
1/2 k.k fehér bors
1 csipet Cayenne bors
1 tojás a kenegetéshez
szezámmag a szóráshoz



Elkészítés

A tésztát vágjuk 6 x 6 centis kockákra.
A töltelék hozzávalóit egy tálban alaposan keverjük el, de a kolbászt kockázzuk fel és süssük ki előtte, majd csepegtessük le.
A snidlinget  és az újhagymát pedig aprítsuk fel.
A kockák közepébe tegyünk 1 teáskanál tölteléket.
 A tészta széleit kenjük le a felvert tojással, majd hajtsuk háromszögbe és nyomogassuk össze a széleit. 
Tojással kenjük le a tetejét és szórjuk meg szezámmaggal.
180 fokos előmelegített sütőben süssük aranybarnára.
huszon-egynéhány darab lett.



2014. április 7., hétfő

RUMOS KÓKUSZOS KALÁCSKOSZORÚ

rumos kókuszos kalácskoszorú

A megjelenése nem lett a legtökéletesebb, mivel egy koszorúformában sütöttem meg és a forma nem engedte kibontakozni a tésztát. A mikor beletettem, már tudtam, hogy nem lesz jó ötlet, de nem akartam  a tésztát tovább bolygatni. A tanulság, sütőlemezen kell megsütni és a közepébe egy alufóliával bevont konzervdobozt kell állítani. Mindig így készítem, nem tudom miért voltam most ilyen elvetemült. Úgy szép lesz a formája is és szépen megnő.
Na, mindegy az ízén semmit sem rontott a nyomorék kinézete.

Hozzávalók

40 dkg liszt
1 tojás
8 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 csipet só
2 evőkanál vaníliás cukor
1 evőkanál rum

5 dkg tejcsokoládé
5 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
10 dkg kókuszreszelék
2-3 evőkanál nádcukor
2 evőkanál rum v. rumaroma



Elkészítés

Az élesztőt morzsoljuk el a langyos tejben, adjunk hozzá 1 kanál cukrot és hagyjuk felfutni.
Közben készítsük el a tölteléket. Vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét és a vajat. Amikor felolvadtak, keverjük hozzá a kókuszreszeléket és a rumot. Tegyük félre.
A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a tojást, sót, cukrot és a tejben felfuttatott élesztőt és a rumot. Alaposan dolgozzuk össze, majd egy lisztezett deszkán gyúrjuk rugalmas tésztává. Takarjuk le és 20 percet pihentessük.
Nyújtsuk egy hatalmas téglalappá, kenjük rá a tölteléket és a hosszabbik oldalánál kezdjük el feltekerni. A két végét dugjuk egymásba. 
Tegyük egy sütőpapírral bélelt lemezre, a közepébe tegyünk egy konzervdobozt. 
Kenjük le tejjel, szórjuk meg nádcukorral és 2 centinként a széleit vagdossuk be körben.
170 fokon hőlégkeveréssel 30 perc alatt süssük szép barnára.
Amikor kivesszük a sütőből, még melegen szórjuk meg nádcukorral és kókuszreszelékkel.
A teteje ropogós lesz a nádcukortól, belül pedig foszlós, puha. A töltelék is krémes marad a vajtól.
Aki édesebben szereti tegyen több cukrot bele.





2014. március 23., vasárnap

MEDVEHAGYMÁS VARGÁNYÁS TRICOLOR TÉSZTA

vargányás, medvehagymás tejszínes tészta

Annyira egyszerű elkészíteni ezt a finomságot és egyszerűen megunhatatlan. Elég gyakran szerepel az étlapunkon ez az étel mert a bolognai mellett ez a másik nagy kedvence a gyereknek, most is az ő kérésére főztem. 
Persze medvehagyma került bele pluszba, mert ki kell használni a rövidke szezonját. A tésztát helyettesíthetjük pennével vagy spagettivel, de ez egy annyira jópofa és finom tészta érdemes kipróbálni olyan, mint egy rugó. 

Hozzávalók

50 dkg  Trottole Tricolore tészta (persze lehet más is)
40 dkg gomba
3 dkg szárított vargánya
10 dkg füstölt sonka
3 dl tejszín
1 dl forró víz
2 e.k. reszelt parmezán
1/2 csokor petrezselyem
10-15 medvehagyma
friss oregánó
1 t.k. szárított oregánó
1/2 t.k. szárított bazsalikom
1/2 k.k. füstölt paprika
1 k.k. só
1 k.k. bors
kevés reszelt sajt
1-2 e.k. olíva


Elkészítés

Lobogó, sós vízben főzzük fogkeményre a tésztát (k.b.  9 perc).
A gombát tisztítsuk meg és vágjuk vékony szeletekre.
1 dl forró vízbe áztassuk be a szárított vargányát.
Az olajat hevítsük fel és tegyük bele a felszeletelt gombát. Szórjuk meg kevés szárított oregánóval és kevergessük addig, amíg kiengedi a levét, majd elfövi.
Ekkor adjuk hozzá a vargányát és a nagyobb darabokra tépkedett sonkát. 
Fűszerezzük a bazsalikommal, oregánóval, füstölt paprikával, sóval.
Amikor a sonka is kezd pirulni (1-2 perc), öntsük fel a vargánya kiázott levével és a tejszínnel. Forraljuk össze, borsozzuk meg és adjuk hozzá a reszelt parmezánt.
A kifőtt tésztát szedjük a szószra. Szórjuk rá a felaprított medvehagymát és petrezselymet, keverjük össze és azonnal tálaljuk. Ha sűrű a szósz a főzővízzel hígítsuk.
Reszelt sajttal vagy anélkül is fogyaszthatjuk.








2014. március 18., kedd

DIÓS BÖGRÉS SÜTEMÉNY KARDAMOMMAL KOSZORÚNAK ÁLCÁZVA

diós bögrés sütemény

Bizony kapott egy kis csavart ez a sütemény. Az előzőekben készült mákos bögrést meggyel javítottam, a kókuszos bögrést ananásszal turbóztam fel, így a diós változat sem kerülhetett ide az eredeti köntösében.
Természetesen az alaprecept jól működik magában, de aki bátortalan a sütést illetően, annak remek kísérletezési lehetőség, hogy egy nagyon egyszerű, elronthatatlan süteményből egy dekoratív és finom édességet varázsoljon a családi asztalra.
Került bele kardámom, narancs, csokimáz és baracklekvár is, pedig csak a csoki volt eltervezve. Amikor elkezdtem készíteni és mindent összekevertem, akkor derült ki, hogy a tejet megitta valaki. Nem estem kétségbe,joghurttal helyettesítettem, így viszont kicsit sűrű lett a tészta így jött a képbe a narancs, a többi pedig már adta magát ha , ha egyszer egy lavina elindul, nincs megállás.
Kíváncsian vártam a végeredményt, mert fogalmam sem volt róla, hogy mi fog kisülni, de szerencsére egy nagyon finom, puha ízletes sütemény bújt ki a sütőből.

Hozzávalók

3 decis a bögre
1 bögre darált dió
1 bögre liszt
2/3 bögre cukor (eredetileg 1)
2/3 bögre tej (nálam joghurt volt)
1/3 bögre étolaj
1 tojás
2 t.k. sütőpor
1/3 bögre durvára vágott pirított dió
-------------
1/2 narancs reszelt héja
1/2 narancs leve
1 kardámom
pár kanál baracklekvár
10 dkg étcsokoládé


Elkészítés

A lisztet mérjük ki és öntsük egy tálba, keverjük el a sütőporral. Adjuk hozzá a darált  diót, cukrot. Normál esetben öntsük fel 1 bögre tejjel és üssünk bele egy tojást, majd keverjük el és süssük meg.
Nos ez esetben a joghurt miatt kissé sűrűnek találtam a masszát ezért a kezem-ügyében található narancs héjéból reszeltem bele egy keveset, majd a levét is belefacsartam. Így már alakult az állaga. Egy kardámomnak kikapartam és összetörtem a magjait és hozzákevertem.
A diót megpirítottam egy száraz serpenyőben, majd egy késsel felaprítottam és ezt is hozzákevertem.
Egy szilikon koszorúformát vékonyan bekentem olajjal és belesimítottam a masszát. 
170 fokon légkeveréssel 30 perc alatt (tűpróba) készre sütöttem.
10 percet hagytam hűlni, majd gyönyörűen kijött a formából.


Amikor teljesen kihűlt lyukakat fúrtam bele és feltöltöttem a lekvárral, majd csokoládét olvasztottam vízgőz felett, amihez adtam pici olajat és egy kanál segítségével a koszorúra csorgattam, így a lyukakat is lezárta a csokoládé.



2014. március 8., szombat

BÖGRÉS KÓKUSZOS SÜTEMÉNY ANANÁSSZAL

bögrés kókuszos sütemény ananásszal

Ez a finom és nagyon egyszerű sütike is a családi receptárból való. Ezt inkább a nagynéném süti előszeretettel, de nálam is előfordul néha. Azt hiszem ezentúl gyakrabban lesz, mert ez az ananászos verzió szerintem nagyon, de nagyon isteni. Egyszerűen nem lehet abbahagyni.

Hozzávalók

3 decis bögrét használtam
1 bögre kókuszreszelék
1 bögre liszt
3/4 bögre cukor
3/4 bögre tej
1/4 bögre étolaj
1 egész tojás
1 bögre kockázott ananász
2 t.k. sütőpor
1 csipet só



Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 180 fokra ( teljesen jól működik akkor is, ha hideg sütőbe tesszük).
Egy közepes tepsit kenjünk ki zsiradékkal és szórjuk be liszttel.
Egy tálba mérjük ki a száraz hozzávalókat és keverjük össze.
Egy bögrét öntsünk háromnegyedig tejjel, majd öntsük a tetejéig olajjal.
Borítsuk a száraz alapanyagokra, üssük rá a felvert tojást és egy keverőlapáttal keverjük össze. Nem kell gép! Legvégül adjuk hozzá a lecsepegtetett kockázott ananászt, amit kevés liszttel meghintettünk.
25 perc alatt vagy tűpróbáig süssük készre.
Még melegen én meglocsoltam pár kanál ananászlével és megszórtam kókuszreszelékkel.


2014. február 27., csütörtök

BÖGRÉS MÁKOS SÜTEMÉNY MEGGYEL

mákos bögrés sütemény meggyel

Szerintem ez a világ legegyszerűbben és leggyorsabban elkészíthető sütije. Anyukám a nagy mestere a bögrés sütemények készítésének, ez a recept is tőle származik.
Pontosan 25 perc alatt tettem az asztalra. Ugye ez mindenki idejébe belefér.
Köszi anya a receptet :)

Hozzávalók

1 bögre darált mák
1 bögre liszt
1 bögre cukor (nálam 3/4 volt)
1 bögre magozott meggy
1 tojás
1 bögre tej (nálam 3/4 és 1/4 bögre olaj volt)
1 t.k. fahéj
1/2 csomag sütőpor
1/2 citrom reszelt héja


 Elkészítés

Fogjunk egy bögrét, az enyém 2,5 dl-es volt. 
Vegyünk elő egy nagyobb tálat és egy kisebb tepsit és a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A bögrével mérjük ki a száraz hozzávalókat és borítsuk egy nagy tálba. Ízesítsük fahéjjal és reszelt citromhéjjal és keverjük el benne a sütőport is. 
Üssük rá a tojást és öntsük rá a tejet és olajat.
Elvileg nem kell bele zsiradék, de én ragaszkodom az olajhoz, mert szerintem sokkal szaftosabb lesz tőle a sütemény. 
Egy fakanállal keverjük össze az egészet.
A meggyet csepegtessük le, kevés liszttel hintsük meg és keverjük a masszába.
A tepsit kenjük ki vajjal és lisztezzük, borítsuk bele a masszát és 180 fokon hőlégkeveréssel tűpróbáig süssük. Nem egészen 20 perc alatt megsült. 
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy pont egy számmal nagyobb tepsiben sütöttem, mint kellett volna, azért ilyen laposak. Nyilván, ha vastagabb, tovább kell sütni.



2014. február 21., péntek

SPAGETTI PARADICSOMOS HÚSGOMBÓCCAL



Az egyik nagy kedvence a  lányomnak ez a húsgombócos tészta. Darált hús mindig akad a mélyhűtőben, paradicsomkonzerv a kamrában, így bármikor összedobhatom.

Hozzávalók


1 cs. spagetti
0,5 l sűrített paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
1 t.k. szárított bazsalikom
1 ág friss rozmaring
2 babérlevél
1/2 k.k. szárított kakukkfű
1/2 t.k. oregánó
1/2 k.k. bors
3 gerezd fokhagyma
1,5 t.k. nádcukor


1/2 kg darált hús (sertés-marha vegyes)
1 kisebb vöröshagyma( nagyon apróra vágva)
2 gerezd fokhagyma (reszelve)
1 t.k. bazsalikom
1/2 csokor petrezselyem
1 k.k. Cayenne bors
1/2 t.k. oregánó
só, bors

Kevés olíva



Elkészítés

A húsgombóc hozzávalóit gyúrjuk össze és nedves kézzel készítsünk apró kis golyókat az elkészült masszából.
A szószhoz aprítsuk fel a hagymát és 1-2 kanál olíván dinszteljük meg. A szárított fűszerek felét zúdítsuk a hagyma mellé az olajba és a cukrot is. Kis lángon óvatosan kevergessük, majd amikor üveges a hagyma öntsük fel a paradicsomlével. Reszeljük bele a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, öntsük fel 1,5 dl vízzel és főzzük addig, amíg szépen visszasűrűsödik.
A húsgombócokat süssük készre kevés olíván.
A kisült gombócokat tegyük az elkészült mártásba és forraljuk össze.
A spagettit sós, forrásban lévő vízben  főzzük ki, szűrjük le, ha elkészült.
halmozzuk a tésztát egy tányérra, bőséggel szedjünk rá az elkészült paradicsomos gombócokból, szórjuk meg friss fűszerekkel.